Eskrim, ilk kez 1896 yılında Atina Olimpiyatlarında sahne almışsa da ancak son yıllarda bu spora ait performansı artırmak amacıyla bilimsel çalışmalar yapılmaya başlanmıştır.
Hertfordshire Üniversitesinden araştırmacı ve aynı zamanda madalyalı bir milli eskrimci olan Dr. Lindsay Bottoms özellikli biyomekanik çalışmaların ve diyet programlarının performansı artırıcı etkilerini incelemiştir.
Buna göre; sporculardan, yüksek yoğunlukta ayak hareketlerini 8 saniye boyunca yapmaları; ardından 9 saniye dinlenmeleri ve bu işlemi 3 dakika içinde 8 kez tekrarlamaları istenmiştir. Bunun sonunda; puan almak için yapılan atak hamlesindeki patlayıcı gücün üretimini sağlayan fosfokreatinin sisteminin uyarılması derecesi ölçülmeye çalışılmıştır.
“Yorgunluk, oldukça karmaşık bir kavram olup hem fiziksel hem de zihinsel olarak kendini gösterebilir.”
“Eskrimi en ilginç kılan şey aslında oldukça taktiksel bir spor olmasıdır. Sporcular, bir hamle yapmadan önce bir çok alternatifi aynı anda düşünmek zorundadırlar ve karar verdikleri hamle için gerekli enerjiyi ortaya çıkarmaya çabalarlar.”
Bu felsefe doğrultusunda; 3D termal kameralarla hareketlerin bileşenlerini takip edecek bir sistem oluşturuldu ve atak hamlesinin geliştirilmesine yönelik bir dizi çalışmalar denedi.
Eskrimde tek tip bir vücut idealize edilemez. O kadar farklı tipte sporcular var ki hepsini bir kalıba sokmaya çalışmak ve ona göre standardize etmek mümkün değildir ve anlamsızdır.
Elit sporcu olmak için beslenme takviyesinde kimi zaman marjinal destekler alınmalıdır. Müsabaka sırasında, spor içecekleri veya kafein bazlı içeceklerin ağız içinde gezdirilmesi ve gargara şeklinde uygulanmasının sporcuların performansını artırdığı saptanmıştır (2004 yılında, 12 eskrimci ile yapılan bir çalışma). Bu şekilde; ağız içinde yer alan glikoz reseptörlerinin uyarılması ile beyinde yer alan motivasyon bölgelerinin de harekete geçtiği tespit edilmiştir.
Henüz yayınlanmamış bir çalışmalarında; bir eskrim müsabaka gününde (epe), toplamda 3.500 Kcal enerji harcandığı bulunmuştur (Müsabaka sırasında dakikada 12 Kcal). Kaybedilen bu enerjini yerine konması eskrimcinin yeniden toparlanmasını sağlayacağı aşikardır. Ancak bunun için katı besinler alarak midenin gereksiz yere doldurulmasındansa kafein içeren sıvı tüketerek sağlamak daha akılcı olacaktır. Böylece; hem kas için gerekli enerji sağlanmış hem de bilişsel uyanıklık yaratılmış olacaktır.
Turnuvalarda Performansınızı Artıracak Öneriler
1- Bedeninizi serin tutun: Giysileriniz özel de olsa ısı kaybınız yüksek olur. Vücut ısınızı 35 C’de, serin tutmaya çalışın.
2- Sıvı tüketmeyi ihmal etmeyin: En az 3-4 litre sıvı (su) tüketin.
3- Karbonhidrat ve kafein tüketin: Su içinde (500 ml), kafein (3 mg/kg) ve 30 g karbonhidratı ekleyerek, yorulduğunuz zamanlarda azar azar ağız içinde gezdiren ve/veya tüketin.
4- Kaybedilen enerjiyi yerine koyun: Müsabaka sırasında dakikada 12 kcal harcarsınız ve tüm gün 3.500 kcal kaybınız olur. Bunu yerine koymalısınız.
5- Antrenmanlarınızı müsabaka ortalamalarını baz alarak oluşturun: Pool maçları yaklaşık 2,5-3 dakika sürer; her bir puan için ortalama 9 saniye gerekir ve ardından yine ortalama 8 saniye dinleme olur. Eleme maçları ise 8-8,5 dakikadır ve her 10 saniye puan için ve sonrası 12 saniye dinlenme ile geçer.
6- Aerobik kondisyon çalışmaları yapın: Haftada 2 kez 30 dakikalık koşu çalışmaları yapın. Kalp hızınız pool ve eleme maçlarında ortalama olarak normalden %86 artış gösterir ve kimiz zaman bu %95’ya çıkar.
7- Piliometrik eksersizlere ağırlık verin: İyi ve başarılı bir atak hamlesi için mümkün olduğunca çok çökmek ve ön ayağı ileriye esnetmek önemlidir. Antrenmanlarda bu kaslarınız güçlendirmek için piliometrik çalışmalar yapın.
Kaynak: Jon Aspin, 2018
Çeviri ve Düzenleme: KİSK Başkanı Nihan Karcı Karavelioğlu
https://www.fencing.net/17086/british-researcher-investigates-the-science-of-fencing/