Sık Sorulan Sorular

Eskrim sporuna dair sorular ve cevapları Sık Sorulan Sorular başlığı altında bu sayfada yer almaktadır.

SORU: Eskrim sporunu farklı kılan nedir?

CEVAP:Eskrim, satrancın fiziksel oyun halidir; strateji ve hızlı refleks gerektirir,” der birçok eskrim sporcusu. Sporculara, iyi bir sportmenlik kazanmalarını, hızlı refleks geliştirmelerini, öz disiplinlerini edinmelerini ve tek başlarına mücadele etmelerini öğretir. Kendi başlarına, kazanmanın coşkusunu ve kaybettiklerinde çıkaracakları dersleri öğrenirler. Kompleks kararları almayı, problemleri analiz etmeyi ve ayakları üzerinde hızlı düşünmeyi öğrenirler.

Kaynak: http://www.topfencingclub.com/about.html

SORU: Eskrime başlama yaşı ne olmalıdır?

CEVAP: Teknik ve tecrübenin harmanlandığı; küçük yaşlardan itibaren çocuklara önemli yetenekler kazandıran eskrim sporu için en uygun yaş 8-9 yaşlardır. El-ayak ve göz koordinasyonunun gelişimi özellikle bu yaşlarda tamamlandığı için 7 yaş ve altı çocuklar kabul edilmemelidir.

Bununla birlikte; ileri yaşlarda ve hatta yetişkin dönemde dahi eskrime başlanabilir; ancak bu yaşlar, çok daha yoğun ilgi ve çalışma gerektirir. Olimpiyatlarda eskrimcilerin ortalama yaşlarının 32 olduğunu biliyor muydunuz ya da 18 yaşında eskrime başlayan olimpik eskrimcilerin olduğunu?  

SORU: Eskrim pahalı bir spor mudur?

CEVAP: Göreceli olmakla birlikte; bu sporu yapmak, diğer birçok spor dalı içinde belli bir mali yük getirmektedir. Kullanılan araç, gereç ve malzemeler için başlangıç aşamasında bir miktar harcama öngörülmektedir. İlerleyen dönemlerde, kullanılacak malzemeler için ürün kalitesine göre maliyetler eklenmektedir. Unutulmaması gereken nokta; tüm araç ve gereçlerin bir anda alınma zorunluluğunun olmamasıdır; bu da sporcuya ve aileye karar verme imkanı yaratmaktadır.

SORU: Eskrim için temel araç ve gereçler nedir?

CEVAP: Eskrim için temelde bir silah ve eldiven esastır. Tabii ki vücudu korumak için koruyucu aparatlar ve giysiler de olmazsa olmaz ihtiyaçlardır. Bu konuda teknik ve detaylı bir yazıya TEF web sitesindeki https://www.eskrim.org.tr/userfiles/Sozluk/eskrim.pdf linke girerek ulaşabilirsiniz.

SORU: Eskrimin kaç dalı vardır?

CEVAP: Eskrim; Flöre, Epe ve Kılıç olmak üzere 3 ana daldan oluşur.

SORU: Hangi eskrim dalını seçmeliyim?

CEVAP: Gerçekte, siz değil, bir süre sonra silah sizi seçer ve karar verirsiniz. Kimi sporcular aynı zamanda iki silahı kullanırlar.

SORU: Hangisi en iyidir?

CEVAP: Bu sorunun cevabı, eskrimin en eski söylemlerinden biriyle verebiliriz: “Kılıççı, kılıç der; epeci epe; flöreci flöre!”

SORU: Neden flöreyi tercih etmeliyiz?

CEVAP: Flöre, kılıç ve epeye göre daha naif, hafif ve esnek bir daldır. Aynı zamanda; sadece gövdeye temas ile puan alındığından diğerlerine göreceli daha çok refleks ve enerji gerektirir.
Olimpik eskrimci Nick Bravin (A.B.D.) “Bana göre; eğer flöreyi yapamıyorsan diğer ikisinden birini seçmelisin. Flöre, hepsinin içinde en temel olanı ve esaslısıdır,” diyor bir röportajında.

(Kaynak: https://www.latimes.com/archives/la-xpm-1992-07-16-sp-3784-story.html)

SORU: Eskrim olimpiyat sporu mudur?

CEVAP: Evet, 1896 yılında ilk kez Olimpiyat Oyunlarına dahil edildi. Bayanlar flöre müsabakaları ise ilk kez 1924 Olimpiyat Oyunlarında oynandı. Olimpiyatlarda, jimnastik, atletizm ve yüzme ile birlikte her daim temsil edilen ilk 4 spordan biridir.

SORU: Eskrimin Türkiye’deki tarihi nasıldır?

CEVAP: Türkiye’de eskrim sporuna dair ilk çalışmaların, Tanzimat’tan sonra, Sultan Abdülmecit zamanında yapıldığı bildirilmektedir. Bu dönemde; Fransız Piçini ilk eskrim öğretmenidir. Eskrim Federasyonu ise 1923 yılında faal hale gelmiş ve uluslararası kabul görmüştür. İlk Olimpiyat katılımımız 1924’te Paris’te olmuştur. İlk kez ülkemizde, 1970’te, Dünya Şampiyonası Ankara’da düzenlenmiştir. Devam eden yıllarda faaliyetler sürse de özellikle 1995-2006 dönemi oldukça durağan ve pasif geçmiştir. 2007 ve sonrası ise eskrim sporu yeniden yükselme periyoduna girmiştir. Kulübümüz sporcularından İrem Karamete, 2016 yılında, 93 yıllık tarihi bir zaferle, Prag’da düzenlenen Rio 2016 Olimpiyat Oyunları Avrupa Kalifikasyon (Eleme) Müsabakaları Bayan Flöre kategorisinde Türkiye adına yarıştı ve büyük başarı göstererek 2. oldu.

(Kaynak: TEF web sitesi; konuyla ilgili daha detaylı bir yazıyı TEF sitesinden https://www.eskrim.org.tr/turkiye-de-eskrim-33.html adresinden ulaşabilirsiniz)

SORU: Eskrim aileleri nelere dikkat etmelidir?

CEVAP: Bu konuda geniş ve kapsamlı bilgilere https://marmaraeskrim.com/bir-eskrimci-annesinden-yasanmis-tecrubeler/ linki üzerinden ulaşabilirsiniz.

Bu sayfada, eskrim ile ilgili sorular ve cevaplarına yer verdik. Daha birçok bilgi için YAYINLAR bölümümüzü ziyaret ediniz.