fbpx

Olimpik Eskrimci Inna Deriglazova

Olimpik Eskrimci Inna Deriglazova

Özellikle yaz aylarında, her yerim mor ve siyah noktacıklarla dolu olduğundan sanırım görenlerin ‘aman Tanrım! bu kızda bir sorun var (?)‘ diye düşündüklerinden eminim” diyor Inna Deriglazova, Olimpik eskrimci (Veronika Sovetova ile yapılan röportajdan).

Olimpik eskrimcilerden Inna Deriglazova, eskrime 8 yaşında başladıktan sonra potansiyeli fark edilip ciddi bir antrenman programına dahil edildi. 2008 yılında Prag’da düzenlenen Dünya Gençler Şampiyonası’nda şampiyon olarak ilk altın madalyasını kazandı.

İlk olimpiyat tecrübesi 2012 oyunlarında ve 2. turda Fransız Ysaora Thibus’a 8-15 mağlup oldu. Olimpiyat deneyimiyle aşırı derecede hayal kırıklığına uğrayan Inna Deriglazova, İtalya Milli Takımının eski antrenörü Stefano Cerioni’nin öğrencisi olarak sıkı bir şekilde antrenmanlarına devam etti. Budapeşte’de düzenlenen 2012-2013 Dünya Eskrim Kupasında ilk dünya kupası başarısını elde etti.

Rio’da, 2016 Yaz Olimpiyatlarında

İtalya şampiyonu Elisa Di Francisca’yı yenerek altın madalya kazandı. Inna Deriglazova kariyerinde şimdilik 6 kez dünya ve 4 kez Avrupa şampiyonluğunu elde etti.

Çin’de, 2018’de yapılan Dünya Şampiyonası için “Başarılı olamam benim için büyük bir trajediydi. Tüm çalışmalarımın, emeklerimin, aslında her şeyimin boşa gittiğini düşündüm. Çok üzgündüm ama yeniden çalışmaya başlamam ve yeni sezona hazırlanmam gerekiyordu. Bunları geride bırakmak zorundaydım ama korkumu yenemiyordum,” diyor Olimpik Eskrimci. Gerçekten de onun için altından kalkılması zor ama mecbur olduğu bir tablo oluşmuştu. Çalışmalara başladığının ilk günlerinde “Acaba son yine hüsranla mı bitecek?!” kaygısını yoğun bir şekilde yaşadığını belirtiyor. Bu ilk günleri geçtikten sonra, sakin olmaya, odaklanmaya ve güzel düşünmeye yeniden başladığında gelecek turnuvalar için yepyeni bir motivasyon kazandığını dile getiriyor.

Artık önünde Tokyo Olimpiyatları var

Inna çalışmalarını hız kesmeden devam ettiriyor: “Olimpiyatlar çok ama çok farklıdır; orada her şey mümkündür. Hiç beklemediğin bir anda zayıf olduğunu düşündüğün bir rakibin seni yenebilir. Olimpiyat motivasyonu çok etkilidir bunda.

Rio Olimpiyatlarında, final maçında çok hata yaptığını ve kendisi için maçın gerçekten sallantıda geçtiğini hatırlatıyor. Rakibi Elisa di Francisca’ydı ve çetin bir maç oluyordu: “İkimiz de çok istiyorduk; kendinden daha emin ve daha cesur olan kazandı. Çünkü kazanmak için en önemlisi cesarettir.

Olimpiyat şampiyonu olmanın ne kadar zor olduğunu, neredeyse tüm yaşamının yarısını bunun için adadığını anlatıyor: “Olimpiyatlara gitmek inanılması çok zor bir rüyadır.” Bu başarının kendisini sınırlamadığını aksine daha çok çalıştığını anlatıyor. Valentina Vezzali’nin tam 6 kez Olimpiyat şampiyonu ve 16 kez Dünya Şampiyonu olduğunu hatırlatıyor.

Inna Deriglazova aynı zamanda 10 yaşında bir kız annesi

Bu yoğun tempoda ailesinden ayrı kaldığını ve kızını çok özlediğini söylüyor. Ve kendisini motive derken “Hayır! Başarısız olma lüksüm yok! Eğer başarmazsam burada ne işim var, ailemin yanında olmalıyım o halde!” diye düşündüğünü iletiyor. Onun mutlaka bir sporla ilgilenmesini ama bu sporun eskrim olması için -ki gönlünden çok geçiyor, ısrar etmeyeceğini söylüyor: “Çevremizde o kadar çok örnek var ki sırf anne babaları o sporun hocası diye isteksizce aynı sporu yapmaya çalışan ama mutlu olmayan…

Mavlyutov ile tanışması

Inna’yı başarıya taşıyan antrenörü Mavlyutov’un dikkatini ilk başlarda çok zor çekebilmiş. Çok zayıf olduğunu ama aynı zamanda çok inatçı olup asla pes etmediğini vurguluyor: “Bana 50 şınav verirlerdi; ben 60 çekerdim. Hedefi 100 kez vurmam istenirdi; ben mutlaka 120 yapardım. Her zaman bana söylenenden fazlasını yaptım. Çünkü, antrenörümün bana her zaman söylediği ‘Diğerlerinden daha iyi olmak istiyorsan, onlardan daha fazlasını yapmalısın!‘ sözleri daima kafam içinde olmuştur“. Mavlyutov için “Çok sert bir hocaydı ama onunla çalışmak bir onurdu. Çok sert konuştuğu olurdu ve bizler yaşımızdan ve tecrübesizliğimizden ona bir şey söylemekten çok korkardık. Bazı antrenmanlarımız acı içinde geçerdi; maskenin altında ağladığımızı hatırlıyorum ama o hep devam etmemizi söyledi ve her zaman bizlere adil davrandı.” diyor.

Hocasının hala çok sert olduğunu ama daha iyi bir iletişim kurduklarını anlatıyor: “Budapeşte’de şampiyon olduğumda bana ‘Çok yetersiz, sadece %20 kapasiteni kullandın, daha iyi yapabilirdin’ dediğinde çok şaşırmıştım. Olimpiyat zaferim sonrasında da ‘maç iyiydi ama sonunda…’ sözleri canımı çok acıtmıştı. Ama biliyordum ki tüm bunları benim gevşemem ve geride kalmamam için yapıyordu. Kendisine minnettarım; beni küçük bir kız çocuğu olarak alıp şu anda demirden bir iradesi olan bir sporcu yaptı.

Günlük hayatı ve eskrim

Eskrim dışındaki hayatında da bir eskrimci yetenekleriyle yaşadığını anlatıyor: “Bir eskrimci sıradan insanlardan daha hızlı düşünür ve daha çok şeyi aynı anda görebilir. Örneğin; direksiyona geçtiğimde aracın dört bir tarafını aynı anda görebiliyorum. Ve dahası diğer araçların nereye döneceğini ne yöne gideceğini hemen algılıyorum. Ve her şey tam da düşündüğüm gibi seyrediyor.

Eskrim yapan kızların daha güçlü ve daha inatçı olduğunu belirtiyor. Hem de çok inatçı olduklarını ve asla pes etmediklerini ekliyor olimpik eskrimci: “Ama inatçı olmak ilişkilerinizde her zaman sizi mutlu etmeyebilir.

Eskrim sporunda fiziksel acıdan çok duygusal acının daha çok hissedildiğini; kaybetmenin verdiği üzüntüyü çok fazla hissettiğini anlatıyor: “Yoksa çürükler hiç bir şey! Özellikle yaz aylarında, her yerim mor ve siyah noktacıklarla dolu olduğundan sanırım görenler ‘aman Tanrım! bu kızda bir sorun var (?)’ diye düşündüklerinden eminim.

Kaynak

  1. Wikipedia, https://en.wikipedia.org/wiki/Inna_Deriglazova
  2. Igor Chırashnya, 2019, https://academyoffencingmasters.com/blog/an-interview-with-russian-foil-champion-inna-deriglazova/Endy Lewis, The Red Bulletin, 2000

Çeviri ve Düzenleme: Nihan Karcı Karavelioğlu, KİSK Başkanı

Share on facebook
Facebook
Share on linkedin
LinkedIn
Share on twitter
Twitter