fbpx

Eskrim Velisi İçin 10 Öneri

Eskrim velisi olarak her birimiz elbette ki çocuklarımız için en iyisini istiyoruz. Onlar, bu sporda her geçen zaman daha da ileriye gittiklerinde ve ilgilerini daha da artırdıklarında, aslında veli olarak sizler de aynı ölçüde o alanda kendinizi yoğunlaşmış olarak bulursunuz.

Eskrim velisi olarak antrenörleriyle görüşür, diğer ailelerle kaynaşır; en iyi diyet programlarını çalışır ve en iyi ev düzenini sağlamaya uğraşırsınız.. Antrenmanlarda ve müsabakalarda onu takip ediyor ve günün sonunda bir çok güzel hatırayı çocuklarınızla birlikte anmak üzere kaydedersiniz.

Çocuğunuzun ileride nasıl bir yetişkin olmasını istiyorsanız o ölçüde gayretinizi sürdürürsünüz. Ama bu işte de bir denge olmalı elbet (?!) Nerede durmalı ve nerede devam etmelisiniz (?) Sadece çocuğunuza değil kendinize de ebeveynlik yapmanız gerekecektir.

1- Çocuğunuzun evrenin merkezinde olmadığını kabul edin.

Bu tür bir yaklaşım, inanın, ciddi dengesizliklere ve giderek artan huzursuzluklara neden olur. Çocuklarınıza, “neler kazanacaklarını” değil “Dünya’ya neler kazandırabileceklerini” amaç edinmelerini öğretin.

2- Suçluluk duygunuzu yönetmeyin bilin.

Elinizden gelen her şeyi yapıp yapmadığınızı sürekli dert etmeyi bırakın. Kaçırdığınız turnuvaları, alamadığınız spor malzemelerini, yetişemediğiniz maçları… Tüm bunların, sizde, suçluluk duygunuzu bilemesine izin vermeyin. Bu duygu, size, yanlış kararlar vermenize neden olur. Doğruları görmek ve uygulamak için bu duyguyu yönetmeyi öğrenin.

3- Sporcunuzu (çocuğunuzu) korkusuzca yönetin.

Yaptığınız seçimlerin arkasında durun ve onlara güvenin. Bir eskrim velisi olarak yapacağınız tek şey: Elinizden geleni yapmak. Bu süreç, uzun soluklu bir yoldur ve büyük resme odaklanarak ilerleyin. Hatalarına, kaybettikleri maçlara, puanlara üzülmeyi ve dert etmeyi bırakın. Bir yenilgi yada bir zaferin onun eskrimin yeteneğini ve başarısını göstermediğini bilin. Unutmayın; bir eskrimci velisi olmak bir beceri değildir; işin özünde, çocuğunuzla bir ilişki kurabilmek önemli olandır.

4- Gücünüzü ve yerinizi bilin.

İddialı eskrimciler genelde her şeyin en iyisi bildiklerini ve tüm cevapların kendilerinde olduğunu düşünürler. Evet, çoğu akranlarına göre bu konuda onların önlerinde olabilirler. Ama yine de onlara, sizin daha deneyimli ve hayat tecrübenizin daha çok olduğunu hissettirmelisiniz. Gerektiğinde sınırları cesaretle ve kararlılıkla belirleyen taraf siz olun. Başarıya yönlendirirken iyi ve kararlı bir rehber olmaya çalışın.

5- Sorumluluklarını üstlenmelerini teşvik edin.

Özellikle yeni ve genç eskrimcilere, yaptıkları her işin sorumluluğunu almanın önemini anlatın. Her bir tecrübenin, onlara, ileriki yaşamlarında zorluklarla başa çıkmada anahtar rolü göreceğini bilmelerini sağlayın. Kendi işlerini kendilerinin yapmaları için sürekli teşvik edin. Bu işlere bir kaç örnek:

– Eskrim ekipman ve malzemelerini kendilerinin toplaması ve düzenlemesi

– Eşyalarını temizlemeleri

– Antrenman programlarını bilmeleri

– Katılacakları turnuva programlarını takip etmeleri

– Silahlarını ve vücut kordonlarını kendileri takıp çıkarmaları ve korumaları

– Evde yapabileceği eksersizleri yapmaları

Eskrim velisi olarak “onlar daha çocuk, her şeyi yapamazlar“, diye düşünebilirsiniz. Haklısınız da… Ancak; onların da büyümesi ve bağımsız hareket edebilmeleri için bu sorumlulukları almaları da kaçınılmazdır. Eskrim çantalarını kendilerinin hazırlaması onları mahvetmez; ancak bu işi siz üstlenirseniz, bir bağımlılık yaratır ve yük halini almaya başlar. Sizin sadece bir kaç dakikada yapacağınız bir işi, o belki onlarca dakikada bitiremeyecektir. Bu durumda; ona zaman tanıyın, onu yönlendirin. İşi üzerinize almayın. Böylece; hem onun hem de kendinizin bağımsızlığını artırın.

6- Rahatsız olmasını önleyin.

Elbette çocuğunuzu zararlardan korumak sizin en önemli göreviniz. Ama asıl soru şu: Gerçekten zararlı mı? Onlara, kendilerine güvenmelerini ve hata yapmalarının normal olduğunu öğretin. Hatalar, hayatın en büyük öğretmenleridir. Müdahale etmektense, süreçleri normal akışında değerlendirmek ve doğal sonuçlarla başa çıkabilmelerini sağlamak onlar için en güzel ve en önemli tecrübe olacaktır. Her anlarını takip etmek hem sizin için hem de onlar için rahatsızlık yaratacaktır. Buna engel olun.

7- Kısa yollara başvurmayın.

Çocuklarımız, tıpkı büyükler gibi, olması gerekene aykırı davranış ve tutumlar sergilemekten hiç kaçınmazlar. Sabırlı olun. En doğrusu ve en uygunu için titiz olun.

8- Onun duygularının sorumluluğunu almayı bırakın.

Onun duygularını düzenlemek sizin işiniz değildir. Üzüldüğünde neşelenmesini sağlamak; sevindiğinde sakinleşmesini salık vermek yönetebileceğiniz bir şey olamaz. Zaten bunun sorumluluğu da sizde değil ki… Bırakın, kendisi duygularını geliştirsin ve yönetsin.

9- Disiplin ve ceza arasındaki farkı anlayın.

Cezanın asıl amacı yaptıklarından ötürü acı çekmesidir. Disiplin ise bir dahaki sefere daha iyisini yapmasını öğretmektir. Disiplini sağlarken içine cezayı katmadan da bir çok yol bulabilirsiniz. Eğer antrenmanlara gerektiği dikkati vermiyorsa zaten ilk turnuvada bunun bedelini görecektir. Nihai hedefiniz, disiplinli olmanın, ona başarıyı getireceğini öğretebilmektir. Ceza vermek öz disiplini sağlamadığı gibi sürekli onunla bir çatışma ortamına girmenize de yol açacaktır. Ceza vermektense onu serbest bırakarak sonuçlarla yüzleşmesini sağlayın.

10. Mükemmel bir eskrimci olmasına şartlanmayın.

Mükemmeli istiyor ve bekliyorsunuz. Ama işlerin bu şekilde yürümediğini de pek ala biliyorsunuz. Beklentinizi bu noktada tutmak için yapacağınız her davranış geri tepecektir. Sürekli başarılı olamayacağı gibi başarısız olduğunda da hata sizin değil ki… Siz mükemmel bir veli olmak zorunda değilsiniz ve o da mükemmel bir eskrimci olmak zorunda değil… Eskrimin diğer bir çok faydalarına odaklanın.

Bir eskrim velisi olarak sadece onun değil kendi zihin sağlığınızı da düşünmelisiniz. Bu baskı, sonunda yıkıcı etkiler yaratabilir. Unutmayın; bu çocuklar her daim çocuk kalmayacaklar; o nedenle sağlıklı ve güçlü bir eskrimci velisi olmaya gayret edin.

 

IGOR CHIRASHNYA, 2019, Yazar

Academy of Fencing Masters Blog

Çeviri ve Düzenleme: KİSK Başkanı Nihan Karcı Karavelioğlu

Kaynak: https://academyoffencingmasters.com/blog/10-things-fencing-parents-should-do-for-themselves/ 

Share on facebook
Facebook
Share on linkedin
LinkedIn
Share on twitter
Twitter